Prevenirea este intotdeauna mai buna (si mai usoara) decat repararea indiferent ca este vorba despre ten sau despre sanatate in general.
La 20 de ani cele mai multe dintre noi nu realizeaza ca este important sa dam tenului importanta cuvenita pentru ca el nu va ramane toata viata asa. Semnele de ingrijorare apar abia cand apar primele riduri pe frunte sau in jurul gurii.
Cea care se rideaza cel mai usor si e si mai sensibila este zona ochilor; apar mai intai ridurile fine, de expresie, apoi ridurile datorate varstei.
Se spune ca nu este bine sa “ti se umble” pe fata pentru ca vei ramane cu tenul iritat nu stiu cate zile dupa. Nimic mai neadevarat pentru ca un tratament bine facut nu face decat sa curete tenul in profunzime , sa il hidrateze si la final aplicarea unei masti sa il calmeze. Pentru multe dintre noi asta face parte din rutina lunara.
Exista mai multe tipuri de ten. In continuare le vom enumera pe cele mai cunsocute:
Tenul normal = ten perfect, bine echilibrat, hidratat, fara zone grase sau uscate
Ten uscat = pielea uscata este rezultatul unei productii insuficiente de sebum. Insuficienta sebumului din pielea uscata ii reduce acesteaia capacitatea de a retine apa, asa incat tenul uscat este si adesea deshidratat
Ten mixt = cel mai frecvent intalnit tip de ten: zona T (barbie, nas, frunte) este mai grasa, iar obrajii sunt mai uscati.
Ten gras = ten incarcat de sebum, lucios, cu pori dilatati si de cele mai multe ori cu puncte negre si cosuri.Glandele sebacee produc prea mult sebum , celulele moarte nu reusesc sa iasa la suprafata pielii, porii se blocheaza si in interiorul lor se formeaza bacterii.
Ten sensibil = pielea sensibila este foarte subtire, fragile si de multe ori are o culoare rozalie din cauza vaselor de sange care sunt foarte apropiate de suprafata. Acest tip de piele se irita cu usurinta la contactul cu produsele cosmetic si parfumurile continute de acestea, insa reactioneaza si la factori interni, cum ar fi macarea condimentata sau alcoolul.
Ten acneeic = glandele sebacee sunt suprastimulate hormonal, iar pe fata (sau corp) apar cosuri, comedoane, chisturi si pustule. In general acest tip de ten este ereditar, sau persoana respective are grave tulburari hormonale.
Ten cuperozic = variant mult mai “grava” a tenului sensibil. Acesta are, deasemenea, zone puternic vascularizate si se inroseste extreme de usor, astfel stimuland glandele sebacee care provoaca la randul lor cosuri si pustule.
Ten matur = Pe masura ce inaintam in varsta, functiile vitale isi incetinesc ritmul, celulele nu se mai regenereaza la fel de repede, iar elasticitatea pileii scade. Pilea matura este caracterizata de riduri si laba gastei (ridurile fine din jurul ochilor), de vene vizibile si de pete mai inchise sau mai deschise la culoare; ia isi pierde tonusul, sutructura osoasa a fetei devine mai evident iar liniile de demarcatie dintre muschii faciali ies in relief.
Printre produsele care nu ar trebui sa va lipseasca din casa se numara:
Pagină web realizată în programul pentru creare site-uri, WebWave.