Introducere în tratamente spa faciale

Prevenirea este întotdeauna mai bună (și mai ușoară) decât repararea, indiferent că este vorba despre ten sau despre sănătate în general. La 20 de ani, cele mai multe dintre noi nu realizează cât de important este să acordăm tenului importanța cuvenită, pentru că el nu va rămâne toată viața la fel. Semnele de îngrijorare apar abia când apar primele riduri pe frunte sau în jurul gurii.

Cea care se ridează cel mai ușor și este și mai sensibilă este zona ochilor; apar mai întâi ridurile fine, de expresie, apoi ridurile datorate vârstei. Se spune că nu este bine să „ți se umble” pe față pentru că vei rămâne cu tenul iritat nu știu câte zile după. Nimic mai neadevărat, pentru că un tratament bine făcut nu face decât să curețe tenul în profunzime, să-l hidrateze și la final aplicarea unei măști să-l calmeze. Pentru multe dintre noi, asta face parte din rutina lunară.

Există mai multe tipuri de ten. În continuare le vom enumera pe cele mai cunoscute:

Tenul normal = ten perfect, bine echilibrat, hidratat, fără zone grase sau uscate.

Ten uscat = pielea uscată este rezultatul unei producții insuficiente de sebum. Insuficiența sebumului din pielea uscată îi reduce acesteia capacitatea de a reține apa, astfel că tenul uscat este și adesea deshidratat.

Ten mixt = cel mai frecvent întâlnit tip de ten: zona T (barbie, nas, frunte) este mai grasă, iar obrajii sunt mai uscați.

Ten gras = ten încărcat de sebum, lucios, cu pori dilatați și de cele mai multe ori cu puncte negre și coșuri. Glandele sebacee produc prea mult sebum, celulele moarte nu reușesc să iasă la suprafața pielii, porii se blochează și în interiorul lor se formează bacterii.

Ten sensibil = pielea sensibilă este foarte subțire, fragilă și de multe ori are o culoare rozalie din cauza vaselor de sânge care sunt foarte apropiate de suprafață. Acest tip de piele se irită cu ușurință la contactul cu produsele cosmetice și parfumurile conținute de acestea, însă reacționează și la factori interni, cum ar fi mâncarea condimentată sau alcoolul.

Ten acneic = glandele sebacee sunt suprastimulate hormonal, iar pe față (sau corp) apar coșuri, comedoane, chisturi și pustule. În general, acest tip de ten este ereditar sau persoana respectivă are grave tulburări hormonale.

Ten cuperozic = variant mult mai „gravă” a tenului sensibil. Acesta are, de asemenea, zone puternic vascularizate și se înroșește extrem de ușor, astfel stimulând glandele sebacee care provoacă, la rândul lor, coșuri și pustule.

Ten matur = Pe măsură ce înaintăm în vârstă, funcțiile vitale își încetinesc ritmul, celulele nu se mai regenerează la fel de repede, iar elasticitatea pielii scade. Pielea matură este caracterizată de riduri și laba gâștei (ridurile fine din jurul ochilor), de vene vizibile și de pete mai închise sau mai deschise la culoare; își pierde tonusul, structura osoasă a feței devine mai evidentă iar liniile de demarcație dintre mușchii faciali ies în relief.

Printre produsele care nu ar trebui să vă lipsească din casă se numără:

Serul de față – indiferent de ingredientele obținute, are efecte vizibile având o concentrație maximă.

Crema de noapte – regenerarea celulară se produce noaptea, astfel că pielea are o capacitate mai bună de refacere cu ajutorul produselor cosmetice.

Crema de ochi – zona ochilor trebuie protejată într-un mod eficient, ea are nevoie de o protecție specială fiind mai sensibilă.

Atunci când vreți să cumpărați cosmetice, aveți grijă ca ele să fie luate din magazine specializate, farmacii sau din locuri unde calitatea este garantată. Având în vedere că ele se aplică direct pe față sau pe corp, trebuie și păstrate corespunzător, altfel pot provoca alergii sau chiar infecții.

CMSANATATEA

Comments are closed