Tratament de curățare pentru puncte negre

Ce este tratamentul de curățare pentru puncte negre?

Punctele negre, cunoscute și sub denumirea de „comedoane deschise”, sunt leziuni comune ale pielii care apar ca urmare a acumulării de sebum și celule moarte ale pielii în canalele de păr și foliculi pilo-sebacei. Ele se caracterizează printr-o culoare neagră sau închisă la suprafața pielii, de unde provine și numele.

Producția excesivă de sebum de către glandele sebacee ale pielii poate duce la blocarea porilor. În același timp, celulele moarte ale pielii pot se depune în canalul de păr obstruat, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Atunci când acest material se oxidizează la suprafața pielii, el devine de culoare neagră sau închisă, dând naștere punctelor negre.

Punctele negre pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt cel mai frecvente pe față, în special în zona nasului, bărbie și frunte. Ele pot să nu prezinte disconfort sau durere, dar pot fi considerate inestetice.

Tratamentul punctelor negre poate implica utilizarea de produse de îngrijire a pielii care ajută la exfolierea celulelor moarte ale pielii, reduc producția de sebum și preveni blocarea porilor. Îndepărtarea punctelor negre se face prin microdermabraziune sau ultrasunete într-un mediu controlat, de către un specialist în îngrijirea pielii. Este important să ai grijă atunci când încerci să îndepărtezi manual punctele negre acasă, deoarece o manipulare necorespunzătoare poate agrava problema sau duce la infecții ale pielii.

Cum funcționează și cum ne poate ajuta un tratament facial pentru curățarea punctelor negre?

În primul rând este de menționat că tratamentul facial pentru puncte negre cuprinde următoarele proceduri:

 • demachierea tenului
 • curățare suplimentară cu tonic
 • curățare puncte negre cu ajutorul aparatului de microdermabraziune sau ultrasunete (în funcție de anotimp)
 • ser facial pentru puncte negre
 • mască facială specifică tipului de ten
 • cremă de final cu SPF.

Un tratament facial pentru curățarea punctelor negre este conceput pentru a elimina punctele negre și a curăța porii. Acesta funcționează prin mai multe metode și tehnici, iar beneficiile sale includ:

 • un pas important în tratamentul facial este curățarea pielii. Microdermabraziunea sau ultrasunetul ajută la o curățare în profunzime a pielii, deschizând porii pentru o extracție mai eficientă a punctelor negre.
 • un beneficiu suplimentar este reprezentat de disponobilitatea pielii de a absorbi mult mai eficient cremele și măștile folosite ulterior, fapt ce îi redă tenului luminozitate si regenerare.
 • după extracție, pot fi aplicate tratamente suplimentare, cum ar fi toner pentru a strânge porii, ser pentru a calma pielea și creme hidratante pentru a menține echilibrul pielii.

Beneficiile unui tratament facial pentru punctele negre includ:

 • eliminarea comedoanelor, ceea ce poate îmbunătăți aspectul pielii
 • reducerea riscului de infecții și inflamații ale pielii asociate cu punctele negre
 • îmbunătățirea texturii și a calității pielii
 • promovarea unui aspect mai curat și mai sănătos al pielii

Este important să mergi la un specialist sau terapeut cu experiență pentru a efectua tratamentul facial pentru punctele negre, deoarece o extracție necorespunzătoare poate duce la leziuni ale pielii și poate agrava problema. De asemenea, trebuie să ai în vedere că extracția nu oferă o soluție permanentă, iar prevenirea reapariției punctelor negre implică o rutină regulată de îngrijire a pielii și o curățare corespunzătoare.

La ce să te aștepți după o ședință de curățare a punctelor negre?

După o ședință de curățare a punctelor negre, poți să te aștepți la următoarele aspecte:

 • principalul rezultat al ședinței de curățare a punctelor negre este o piele mai curată, mai lipsită de puncte negre sau comedoane. Zonele cu probleme de acumulare a sebumului și celulelor moarte ale pielii vor arăta mai curatre și mai uniforme.
 • dacă aveai comedoane inflamate, acestea ar putea să pară mai puțin roșii sau inflamate după tratament. Extracția comedoanelor poate contribui la reducerea inflamației.
 • este posibil ca pielea să prezinte o ușoară roșeață și umflături imediat după tratament. Aceste efecte secundare sunt temporare și, de obicei, se rezolvă în câteva ore sau într-o zi.
 • pielea poate fi sensibilă la atingere și poate să se simtă iritată pentru o scurtă perioadă de timp după extracție. Evită să folosești produse agresive sau să-ți atingi fața pentru a preveni eventualele leziuni ale pielii.
 • efectele unei ședințe de curățare a punctelor negre pot deveni mai vizibile în zilele următoare, pe măsură ce roșeața și umflăturile scad și pielea se calmează. Pielea ta ar trebui să arate mai curată și mai proaspătă.
 • specialistul sau terapeutul care efectuează tratamentul va oferi recomandări pentru îngrijirea pielii după procedură. Aceste recomandări pot include utilizarea produselor de îngrijire a pielii specifice sau evitarea expunerii la soare și utilizarea de protecție solară.

Este important să urmezi îndrumările specialistului sau terapeutului tău și să ai grijă de pielea ta în zilele următoare pentru a menține rezultatele tratamentului. De asemenea, este posibil să fie necesar să programezi ședințe ulterioare de curățare a punctelor negre pentru a menține o piele sănătoasă și curată.

Cum se recomandă a se face ședințele de curățare a punctelor negre?

Pentru majoritatea femeilor, se recomandă programarea ședințelor de curățare a punctelor negre la intervale regulate, de obicei, o dată la 4-6 săptămâni. Acest interval permite pielii să se refacă între ședințe și să prevină suprasolicitarea sau iritarea.

Care sunt contraindicațiile procedurii de curățare a punctelor negre?

Procedura de curățare a punctelor negre poate fi eficientă pentru multe femei, dar există unele contraindicații și factori de risc pe care ar trebui să îi iei în considerare înainte de a te decide pentru acest tratament. Acestea includ:

 • persoanele cu piele foarte sensibilă sau cu probleme de piele, cum ar fi rozaceea, dermatita sau psoriazis, pot prezenta un risc crescut de iritații sau exacerbarea problemelor cutanate în urma procedurii de curățare a punctelor negre. Este important să consulți un specialist în îngrijirea pielii pentru a evalua dacă procedura este sigură pentru tine.
 • dacă ai acnee severă, cu coșuri inflamate și noduli, procedura de curățare a punctelor negre poate să nu fie adecvată, deoarece poate să agraveze inflamația sau să răspândească bacteriile. În acest caz, este mai bine să consulți un dermatolog pentru un tratament specializat.
 • anumite medicamente sau tratamente pentru piele, cum ar fi tratamentele cu retinoizi sau antibiotice, pot face pielea mai sensibilă sau pot face ca procedura să fie mai puțin eficientă. Discută cu specialistul tău în îngrijirea pielii despre orice medicamente sau tratamente pe care le folosești înainte de a te programa pentru curățarea punctelor negre.
 • dacă ai orice infecții cutanate active, cum ar fi herpesul sau impetigo, este important să amâni procedura de curățare a punctelor negre până când infecția se vindecă complet. Procedura poate răspândi infecția sau poate agrava starea pielii.
 • dacă ai suferit recent arsuri sau leziuni ale pielii, este recomandabil să aștepți până când pielea s-a vindecat înainte de a face o curățare a punctelor negre.
 • alți factori individuali, cum ar fi sensibilitatea personală a pielii, problemele medicale preexistente sau istoricul de reacții adverse la tratamentele cosmetice, pot fi relevante în evaluarea potențialelor contraindicații. Discută cu specialistul tău în îngrijirea pielii pentru a evalua dacă procedura de curățare a punctelor negre este sigură și adecvată pentru tine.

Înainte de a programa o procedură de curățare a punctelor negre, este important să consulți un specialist în îngrijirea pielii sau un terapeut facial pentru a evalua starea pielii tale și a primi recomandări personalizate. Ei pot ajuta la determinarea dacă procedura este potrivită pentru tine și pot oferi îndrumări pentru a asigura o experiență sigură și eficientă.

CMSANATATEA

Comments are closed